01/512-80-22

AC VELIČ

Najboljši partner vašega avtomobila!

Avtoklime

Polnjenje in servis avtoklime

Avto klima: vzdrževanje klime in polnjenje klime

Klima za avto je do danes postala obvezna avtomobilska oprema. Če je bila leta 1939, ko je bila prvič vgrajena v osebno vozilo, še del luksuzne opreme, in je v naslednjih letih avtoklima pomenila visok strošek ter dodatno delo, je danes bolj ali manj standarden del avtomobilske opreme. Avto klima se tako uporablja v več kot dveh tretjinah vseh avtomobilov. Avtoklima vseeno terja določeno mero vzdrževanja, česar se na zavedajo vsi. Tudi ni nujno, da bo vaša klima za avto redno pregledana na rednem avtoservisu. Ob rednem servisiranju in pregledih je vzdrževanje klime lahko zelo ugodno. To ne velja le za starejše avtomobile, ampak tudi za novejše, saj je klima za avto sestavljena iz številnih gumijastih cevk in tesnil, ki ne tesnijo stoodstotno. Skozi mikroskopsko majhne luknjice in pore cevi, tesnil ter ohišja kompresorja hladilni plin dejansko vseskozi uhaja v ozračje. Po nekaterih podatkih avtoklima izpusti približno deset odstotkov plina letno.
Po približno štirih ali petih letih uporabe, lahko pa tudi že prej, iz sistema uide že precej avtoplina. Avtoklima takrat začne hladiti opazno manj učinkovito in potreben je obsežnejši servis. Z rednim mazanjem cevi in tesnil podaljšamo življenjsko dobo klimatske naprave in upočasnimo uhajanje plina. Vsaj na vsaki dve leti je priporočljivo obiskati strokovnjaka, ki premeri, ali je avtoklima še učinkovita.

Avtoklima: Kako se ureja?

Ali vaša avto klima deluje učinkovito, lahko preveri specializirani serviser. Ob rednem vzdrževanju ima klima za avto lahko dolgo življenjsko dobo, in le občasno je potrebno dočrpati manjkajočo količino plina. Če pa avto klima popolnoma odpove ali pa deluje z izrazito zmanjšano močjo, je potrebno opraviti temeljitejši servis avtoklime. Potrebno je izčrpati ves plin, ga v posebni napravi prečistiti, dotočiti manjkajočo količino in temeljito pregledati in morda zamenjati tudi vse sestavne dele klimatske naprave. S tem boste zagotovili, da bo avto klima spet izpuščala le še minimalno in še sprejemljivo količino plina v naslednjih letih. Klima za avto se pri nas preveri in napolni, menjamo tudi posamezne dele avtoklime.
Lahko nam zaupate, da bo vaša klima za avto pri nas v dobrih rokah. Naredimo test tesnosti in test delovanja sistema, nato pa potrebi očistimo zračne kanale in odstranimo neprijetne vonjave, zamenjamo posamezne dele, napolnimo z novim plinom (polnjenje klime - cenik) in – v primeru praznjenja klime – poskrbimo za reciklažo hladilnega plina. Po vsem tem bo vaša avto klima kot nova. Le ne pozabite nanjo spet čez dve leti.

Pregled in polnjenje avtoklime - cene

 Nudimo vam servis avtoklime, poleg tega pa pri nas poteka tudi:
klima