01/512-80-22

AC VELIČ

Najboljši partner vašega avtomobila!

Zimski in letni avtoplašči

Zimski in letni avtoplašči za avtomobile vseh znamk in modelov

Letni avtoplašči in zimski avtoplašči: nakup novih avtoplaščev ali le menjava starih. Zimski avtoplašči se morajo zamenjati z letnimi avto plašči, ko se temperatura zviša nad 7°C. Zimski avtoplašči imajo mehkejšo tekalno plast, ki se zato pri višjih temperaturah začne veliko hitreje obrabljati.

Letni avtoplašči iz prejšnje sezone morajo biti temeljito pregledani. Zelo pomembno je preveriti globino tekalne plasti in morebitne razpoke ali zareze. Najbolj varno je, da so letni avtoplašči zamenjani takrat, ko je globina tekalne plasti manjša od 3mm. Na kakovost pnevmatik vpliva tudi primerna ali neprimerna hramba avtoplaščev. Pomembno je tudi, da se preveri tlak polnilnega zraka vaših avtoplaščev najmanj enkrat mesečno z natančnim merilnikom. Premajhen ali pa tudi prevelik tlak lahko povzroči povečano obrabo, zato se zimski avtoplašči ali letni avtoplašči pregrevajo, posledično pa se poveča poraba goriva. Tlak je potrebno preveriti, ko so vaši letni ali zimski avtoplašči hladni in se neposredno pred tem niso uporabljali.

Ponudba avtoplaščev vseh blagovnih znamk je res velika. Letni avtoplašči ter zimski avtoplašči, prav tako hramba avtoplaščev  - vsa ponudba, vsi avto plašči na enem mestu, le pri Avtocentru Velič.

Zimski avtoplašči visoke kakovosti za varno in prijetno vožnjo

Za varno vožnjo skozi celo leto so potrebni letni oziroma zimski avtoplašči z dobrim oprijemom, vodljivostjo, majhno porabo goriva in emisij CO2. Slabe vremenske razmere, kot so sneg, poledica, megla in močan veter, so lahko nevarne, če avto plašči našega avtomobila nimajo ustreznih lastnosti, k čemur prispeva tudi kvalitetna hramba avtoplaščev.

Zimske pnevmatike so po zakonu označene z dodatno oznako M+S, kar sta angleški kratici za mud (blato) in snow (sneg). Zimski avtoplašči so označeni tudi s snežinko, kar pomeni, da izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah (visoka raven oprijema, zavorne poti in vodljivosti). Novejši zimski avtoplašči so označeni tudi z zimskim indikatorjem obrabe, ki nam pokaže, ali je pnevmatika še primerna za vožnjo v zimskih razmerah. To lahko vidimo, če se je globina kanalov dezena avtoplaščev zmanjšala pod 4 mm. Zakonsko določena globina kanalov dezena zimskih avtoplaščev je vsaj 3 mm.

Letni avtoplašči za toplejše dni v letu

Letni avtoplašči so prilagojeni vremenskim pogojem v milejših letnih časih. Vsi avto plašči – bodisi letni ali zimski, morajo združevati ravnotežje med usklajenostjo lastnosti za večje udobje ter optimalno zaviranje in krmiljenje na suhih in mokrih cestiščih. K daljši ohranitvi varnih lastnosti pnevmatik pa pripomore tudi dobra hramba avtoplaščev, za kar poskrbijo naši strokovnjaki. V Sloveniji zakonsko predpisana globina kanala na letnih pnevmatikah vozil je 1,5 mm, a vendar je priporočljivo, da jih zamenjate z novimi avto plašči, ko se globina kanalov dezena zmanjša pod 2,5 mm.

Oblika in globina profila sta pomembni na mokrem cestišču, kjer kanali letnih ali zimskih avtoplaščev odvajajo vodo in skrbijo, da imajo pnevmatike dober stik s cesto.

Hramba avtoplaščev do naslednje sezone

Ustrezno hranjeni avto plašči lahko obdržijo svoje prvotne lastnosti. Zimski in letni avtoplašči se med uporabo spreminjajo zaradi počasne in stalne obrabe in manjšanja globine kanalov v dezenu tekalne plasti. Hramba avtoplaščev je torej zelo pomembna za kakovostno uporabo pnevmatik naslednje leto.

Hramba avtoplaščev zahteva suh in zmerno prezračevan skladiščni prostor. Zimski avtoplašči, pa tudi letni avtoplašči morajo biti zaščiteni pred:
  • sončno svetlobo
  • močno umetno svetlobo, ki jo oddajajo ultravijolična svetila
  • svetlobo, ki nastaja pri varjenju kovin in
  • grelnimi telesi
Hramba avtoplaščev zahteva tudi primerno temperaturo: v prostoru naj bo nižja od 35 stopinj Celzija. V istem prostoru, kot poteka shranjevanje pnevmatik - vašh letnih ali zimskih avtoplaščev - ni priporočljivo hranjenje naftnih derivatov, kot so bencin, plinsko olje, mazalna olja, masti, topila, razredčila, kisline, razkužila in podobne snovi.

Velič - ponudba: